E-AUTODELEN | Haarlem Ons Buurtschap
548
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-548,bridge-core-2.1.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

AUTODELEN

Elektrisch Autodelen

De initiatiefnemers van vereniging Ons Buurtschap startten eind 2018 met partner Spaarnelanden een pilotproject om elektrisch autodelen voor, door en met bewoners te testen. We ontwikkelden een autodeelconcept dat is gericht op het vrijmaken van leefruimte in buurten, het verlagen van de parkeerdruk, het verminderen van de vervuilende uitstoot door fossiele auto’s, en het verbinden van de bewoners van een buurt.

In 2020 kreeg de pilot nog een verlenging, en in de buurten Ramplaankwartier en Planetenwijk zijn nu 7 elektrische deelauto’s in gebruik! Lijkt je dit initiatief ook iets voor jouw buurt? Hieronder vind je meer informatie.

***UPDATE*** In april 2021 maakte de Haarlemse Gemeenteraad duidelijk dat er geen politiek draagvlak is voor een besluit van gemeentebedrijf Spaarnelanden NV om haar dochterbedrijf iZoof BV te laten deelnemen aan de doorontwikkeling van het elektrisch autodeelproject met bewoners. Voor Ons Buurtschap verviel daarmee een randvoorwaarde voor het slagen van de stadsbrede duurzame missie van het bewonersinitiatief.
Spaarnelanden is verzocht het autodeelproject te beëindigen. Ons Buurtschap continueert haar bredere gedachtegoed inmiddels in een andere vorm. (
Lees meer>>)

Autodelen = Co-creatie

Bewonersvereniging Ons Buurtschap wordt mede-eigenaar van een, nog op te richten coöperatie; het bedrijf dat de elektrische autodeelservice vóór, dóór en mét buurtbewoners van de stad Haarlem aanbiedt. Die coöperatie zal een samenwerking zijn tussen stadsbewoners, overheid én marktpartijen.

Autodelen = Mede-eigenaarschap

Om te kunnen rijden met de coöperatie, word je lid van vereniging Ons Buurtschap. Met jouw toegangsfee koopt de vereniging een certificaat van mede-eigendom in de onderneming. Zo nemen we als collectief eigenaarschap over de deelmobiliteit, en hebben we medezeggenschap over het middel waarmee we de leefomgeving verbeteren.

Wanneer je zou willen uitstappen, kun je het certificaat weer overdoen aan een nieuwe deelnemer. Zo blijft de investering ten goede komen aan het initiatief.

Autodelen = Meedoen

Deelnemers hebben zelf actieve rollen in de uitvoering: ze wassen de deelauto, leggen aan nieuwe deelnemers uit hoe elektrisch rijden in warme kring werkt, onderhouden de website, of denken in een werkgroep mee over de ontwikkeling van een nieuwe, handige feature voor de deel-app.

Door al deze vrijwillige bijdragen houden we de kosten van het deelvervoer laag en hebben deelnemers de mogelijkheid om zelf te bepalen hóe dingen worden gedaan. Je ontmoet de mensen in jouw buurt en leert ze kennen; en dat is wel zo prettig wanneer we met de buurt vervoer delen.

Autodelen = Buurtverbetering

Door te autodelen verdwijnen veel (fossiele) auto´s in bezit uit het straatbeeld, die anders 95% van de tijd ongebruikt de ruimte bezetten in onze buurten. Leefruimte, waarvan we een goed deel leuker kunnen bestemmen! En daar hebben de bewoners van een buurt zat goede ideeën voor.

Over een tijdje kan de coöperatie winst maken en die uitkeren aan de vereniging. Die winst houdt de vereniging niet zelf, maar wordt weer geïnvesteerd in jouw buurt. In ons toekomstbeeld helpen we buurtbewoners met goede ideeën voor buurtverbetering. Wanneer de gemeente het draagvlak in jouw buurt voor een idee heeft vastgesteld, heeft de vereniging een deel van de winst uit onderneming beschikbaar om de uitvoering van het idee te co-financieren.

Wil je dit initiatief ook naar jouw buurt halen? Verzamel zoveel mogelijk buurtgenoten die willen meedoen en neem contact met ons op!

Buurten die willen autodelen

Wil je dit initiatief ook naar jouw buurt halen? Verzamel zoveel mogelijk buurtgenoten die willen meedoen en neem contact met ons op!