Ons als bewoners op de stad betrekken; hoe gaan we verder? | Haarlem Ons Buurtschap
899
post-template-default,single,single-post,postid-899,single-format-standard,bridge-core-2.1.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Ons als bewoners op de stad betrekken; hoe gaan we verder?

Samen overleggen over beschikbaarheid van de deelauto, en zorgen voor het onderhoud lukt heel aardig in de buurt. En hoe regelen we die goede energie in de toekomstige organisatie die we na de pilotperiode willen opbouwen om het initiatief verder te professionaliseren? Naast de organisatie van het middel (auto´s delen) speelt er ook het grotere verhaal, dat we met onze community de komende tijd actiever gaan uitdragen: namelijk dat ons initiatief een directe bijdrage levert aan de oplossing van stadsproblematiek, en dat zij een katalysator is voor meer betrokkenheid bij en zeggenschap over leefomgeving van onze buurten.

Online discussie en besluitvorming zijn belangrijke bouwstenen van de toekomst van ons initiatief, waarin we op basis van consent willen besluiten, terwijl alles bottom-up en schaalbaar georganiseerd moet zijn. De organisatie daarvan is een uitdaging waar we achter de schermen hard mee bezig zijn. Maar of we die toekomstige organisatie wel mogen opbouwen met onze partner iZoof/Spaarnelanden, besluit men in de Raad (in principe) eind juni 2020. Op donderdag 12 maart heeft de commissie Beheer er al over gesproken.

Zoals een artikel in het Haarlems Dagblad vorig weekend liet zien, beschouwt de lokale politiek ons bewonersinitiatief gek genoeg puur als een onderneming van Spaarnelanden, die bovendien prima door een commerciële partij kan worden overgenomen. D66 en andere partijen hebben daarmee geen oog voor de initiërende, aanjagende én scheppende rol die bewoners steeds hebben gehad in het samenwerkingsproject met Spaarnelanden. De komende tijd willen we daarom deze krachten zichtbaar maken, zodat de Raad hier niet omheen kan op het moment dat ze indirect gaat besluiten over het bestaansrecht van ons bewonersinitiatief.

Eén van de bewoners in de Planetenwijk verwoordde in de buurtapp heel treffend hoe wij ons er als groep bewoners bij voelen:

“De opwinding gaat helemaal niet over iZoof of Spaarnelanden. Dit [cocreatie met bewoners] is het voorbeeld van verandering die voor de politiek nog erg ingewikkeld is. Met de mond belijden is iets anders dan met de portemonnee waarmaken. Zie hier de botsing tussen oud & nieuw.”