Autodeelinitiatief in de Kinderkrant! | Haarlem Ons Buurtschap
1533
post-template-default,single,single-post,postid-1533,single-format-standard,bridge-core-2.1.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Autodeelinitiatief in de Kinderkrant!

De kinderkrant Jong023 is een echte krant voor en door Haarlemse kinderen van 7 t/m 12 jaar. De krant wordt elke maand uitgedeeld op bijna alle basisscholen in Haarlem, en is nu ook online in te zien. Kinderen vertellen in Jong023 over bijzondere en gewone dingen die ze doen. Hun verhalen gaan over natuur & milieu, cultuur, gezondheid en sport.

In de januari-uitgave van de Haarlemse kinderkrant laat Melle(11) uit Haarlem-Noord aan de jonge lezers zien hoe rijden met ons autodeelinitiatief werkt en waarom elektrisch rijden een goede vorm van vervoer is. Melle´s gezin deed al een tijd geleden de eigen auto weg om te gaan autodelen in het pilotproject iZoof Car Sharing. Hij weet heel goed uit te leggen hoe je een reservering maakt en de elektrische deelauto oplaadt.

Kinderen erven een leefomgeving waarvoor we vandaag de fundamenten leggen. De ontwikkelingen gaan supersnel. Tegen de tijd dat Melle zelf zijn rijbewijs haalt, is duurzaam autodelen in Haarlem waarschijnlijk de gewoonste zaak geworden, en hebben we al die overtollige parkeerruimte in onze buurten voor veel leukere dingen ingericht.

Wellicht hoeven we in de toekomst helemaal geen laadkabels meer aan- en af te koppelen, of de auto op dezelfde plek terug te brengen na gebruik. Zouden we eigenlijk nog wel zelf rijden? Of sturen we even een appje aan de zelfrijdende deelauto´s (- die op deze oproep staan te wachten buiten de stad, waar ze niet in de weg staan), dat we naar opa & oma in Friesland willen? Op het moment dat we hem nodig hebben claxonneert de deelauto vriendelijk dat hij voor de deur staat.

Misschien hoeft zelfs dat appen niet meer, maar is de deelauto wel zó smart geworden dat hij al voorspeld heeft dat we om half tien willen vertrekken om oma´s verjaardag te gaan vieren. Even buiten Haarlem stijgt de deelauto op met zijn stille drone-propellors, en vliegt over een groen landschap waar vroeger stroken asfalt lagen, richting de Friese meren…

Foto met dank aan Stichting Jong023